مهم ترین دلایل پوسیدگی دندان
پوسیدگی و آسیب دیدگی دهان و دندان یکی از شایع ترین مشکلات سلامتی در سراسر دنیا است. این مسئله در کودکان، نوجوانان و افراد مسن نسبت به جوانان شایع تر است. با این حال همه کسانی که دندان دارند؛ ممکن است دچار پوسیدگی دندان شوند. حفره ها و پوسیدگی های دندان در صورت درمان نشدن بزرگ تر می شوند و باعث آسیب دیدن لایه های عمیق تر دندان مانند عصب ها می شوند.
پوسیدگی دندان مشکلاتی مانند درد شدید، عفونت و… را به همراه دارد. ویزیت منظم، استفاده از مسواک و نخ دندان، بهترین راه برای جلوگیری از پوسیدگی دندان است. با وجود همه مراقبت ها؛ ممکن است بعضی از افراد به دلیل نداشتن آگاهی کافی از دلایل پوسیدگی دندان؛ این وضعیت را تجربه کنند. در این مطلب به بررسی مهم ترین دلایل پوسیدگی دندان که در میان مردم شایع است، می پردازیم.

-
خشک بودن دهان
خشک بودن دهان از علت های شایع پوسیدگی دندان است. متاسفانه خشک بودن دهان از دلایلی است که باعث می شود پلاک و باقی مانده مواد غذایی از سطح دندان پاک نشوند. خشک بودن دهان به دلیل تولید مقدار کم بزاق اتفاق می افتد. بزاق حاوی موادی است که با تولید اسیدهای مختلف از رشد باکتری هایی که به دندان آسیب می زند، جلوگیری می کند.
در صورتی که بزاق کمتر تولید شود؛ این باکتری ها روی دندان باقی می مانند و در نتیجه پوسیدگی دندان اتفاق می افتد. متاسفانه مصرف برخی از داروهای شیمیایی ممکن است باعث کم شدن میزان بزاق دهان شود.
-
دریافت نکردن فلوراید کافی
فلوراید نوعی ماده طبیعی است که تاثیر قابل توجهی در بهداشت دهان و دندان و سلامت آن ها دارد. این ماده طبیعی باعث می شود تا دندان ها کمتر دچار پوسیدگی شوند. این ماده تا حدودی باعث معکوس شدن فرآیند پوسیدگی می شود. مصرف به اندازه این ماده برای دندان کمک می کند تا سلامت آن ها تضمین می شود. امروزه در دهان شویه ها و انواع خمیر دندان از فلوراید استفاده می شود.
-
استفاده نکردن از مسواک و نخ دندان
استفاده نکردن از مسواک و نخ دندان از علت های اصلی پوسیدگی دندان است. مسواک و نخ دندان باعث می شوند تا مواد غذایی از سطح و کناره های دندان پاک شوند. در صورت پاک نشدن این مواد از سطح و کناره های آن؛ پلاک هایی روی دندان ایجاد می شوند که در نهایت باعث پوسیدگی دندان ها در سنین مختلف می شوند.
-
مصرف نوشیدنی و مواد غذایی مضر
بسیاری از نوشیدنی ها و مواد غذایی در صورت استفاده طولانی مدت باعث آسیب دیدگی دندان و در نهایت پوسیدگی آن می شوند. انواع کیک، نوشابه، قند، فست فود، بستنی، مواد خشک و سفت، شکلات، تنقلات، لواشک و…از موادی هستند که باعث آسیب دیدن دندان ها می شوند.
-
اختلال در اشتها
اختلال در اشتهای افراد می تواند از علل اصلی آسیب دیدگی دندان ها باشد. کم اشتهایی یا پر خوری عصبی از عواملی هستند که باعث اختلال در اشتها و همچنین فرسایش یا پوسیدگی دندان ها می شوند. اختلال در اشتها باعث بروز مشکلاتی مانند ترشح اسید معده، استفراغ، تولید بزاق و…می شود. این مشکلات باعث از بین رفتن مینای دندان و در نتیجه پوسیدگی آن ها می شوند.
-
فرسوده شدن پرکردگی های قدیمی
یکی از عواملی که احتمال پوسیدگی دندان را افزایش می دهد، فرسوده شدن مواد پر کننده دندان ها در گذشته است. ممکن است فرد به دلیل پوسیدگی؛ به پزشک مراجعه کند و دندان خود را با مواد مخصوصی پر کند. بعد از گذشت زمان طولانی؛ این مواد دچار فرسودگی می شوند و احتمال تجمع پلاک در دندان را افزایش می دهند. این موضوع به مرور زمان باعث ایجاد پوسیدگی های بیشتر در دندان می شوند.
-
بیماری رفلاکس معده
از دلایل دیگری که ممکن است در مواقعی باعث پوسیدگی دندان شود، بیماری رفلاکس معده است. این بیماری باعث ترشح اسید در معده می شود. اسید از معده به مری و در نهایت به دهان انتقال پیدا می کند. اسید معده به دلیل برخورد با دندان؛ باعث از بین رفتن مینای آن می شود. این مسئله باعث می شود تا عاج دندان بیشتر در معرض باکتری ها قرار بگیرد و در نتیجه پوسیدگی اتفاق بیفتد.

مراجعه به پزشک
در مطلب فوق به بررسی برخی از دلایل مهمی که موجب ایجاد پوسیدگی دندان می شوند، پرداختیم. دانستیم که مصرف برخی از غذا ها و نوشیدنی و همچنین رعایت نکردن بهداشت باعث پوسیده شدن دندان ها می شوند. در مواقعی ممکن است پوسیدگی دندان با علائم خاصی همراه نباشد.
در چنین شرایطی تنها ویزیت منظم می تواند شما را از وضعیت دندان تان آگاه کند. دکتر نسیم بروفه از دندان پزشکان موفق و باتجربه ای است که می توانید برای معاینه و درمان انواع پوسیدگی های دندان به مطب ایشان مراجعه کنید. دکتر نسیم بروفه دندان پزشک و جراح دندان است که به حرفه ای در زمینه ترمیم، زیبایی، پروتز و اطفال فعالیت می کند.